Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy s.c.

Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy s.c.

Beneficjent: Wojciech Radzikowski i Dariusz Radzikowski
Rok założenia: 1930
Lokalizacja: Siedlce
www.ratuszowasiedlce.pl

Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy s.c. to firma rodzinna z 80-letnią tradycją, prowadzona nieprzerwanie od 1930 roku. Jej aktualnymi właścicielami są wnukowie założycieli – bracia Radzikowscy prowadzący przedsiębiorstwo w formie spółki cywilnej.
Radzikowskcy-3Od początku istnienia Piekarnia Ratuszowa mieści się w tym samym miejscu, na głównej ulicy Siedlec, obok zabytkowego ratusza zwanego „Jackiem”.Wyrób pieczywa oparty jest na naturalnych metodach fermentacji ciasta żytniego, pszennego i mieszanego – nie stosuje się żadnych konserwantów, barwników czy polepszaczy. Piekarnia specjalizuje się w wypieku chlebów żytnich razowych.

Chleb razowy „Ratuszowy” wyrabiany jest z mąki żytniej, grubej razowej na naturalnym zakwasie żytnim. Jego produkcja jest zgodna z recepturą okresu międzywojennego. Wypiekany jest na hertach w tradycyjnym piecu ceramicznym.

Piekarnia Ratuszowa aktywnie uczestniczy w branżowych targach oraz wystawach, gdzie ma możliwość promowania swoich naturalnych wyrobów. „Nasze produkty piekarnicze są często nagradzane, między innymi piekarnia wygrała okolicznościowy konkurs na najlepszy produkt siedleckiego jarmarku św. Stanisława, zajęła I miejsce i otrzymała laur marszałka woj. mazowieckiego w kategorii – mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny, otrzymała I Nagrodę Polskiej Izby Produktu Regionalnego za chleb razowy „Ratuszowy” oraz II miejsce w konkursie „Najciekawszy produkt Regionalny” na Mazowieckim Festiwalu Produktów Tradycyjnych
i Ekologicznych za Chleb Razowiec Marszałkowski.”

Od 2010 roku wyroby piekarnicze Ratuszowej należą do Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza
w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego – jest to znak potwierdzający jakość tradycyjnej i innowacyjnej żywności, która promuje tradycje regionu.

Coraz bardziej świadomy, dbający o zdrowie i jakość życia konsument, poszukujący prawdziwego chleba na zakwasie, bułek bez polepszaczy, konserwantów, spulchniaczy, niczym nie barwionych, stwarza perspektywę na coraz pewniejsze funkcjonowanie oraz rozwój małych rodzinnych piekarni. Dlatego właściciele postanowili przeprowadzić modernizację swojego lokalu i dalej rozwijać firmę.

W 2013 roku właściciele piekarni wystąpili o pożyczkę do FDPA. Środki przeznaczyli na otwarcie salonu piekarniczo-kawiarnianego oferującego świeżo parzoną kawę, aromatyczną herbatę, kanapki oraz świeże ciasta i drożdżówki. Miejsce to daje możliwość uczestniczenia w wypieku pieczywa oraz jego degustacji na miejscu.

Właściciele dokonali również prac remontowych w lokalu piekarni.

Firma wciąż się rozwija powiększając grono klientów ceniących tradycyjne zdrowe wypieki pieczywa i ciast domowych. Po otwarciu firmowego saloniku piekarniczo-kawiarnianego firma myśli o kolejnym punkcie , w którymś z powstających centrów handlowych.

Fundacja na Rzecz Rozwoju
Polskiego Rolnictwa

ul. Gombrowicza 19, 01-682 Warszawa,
tel.(022) 864 03 90, fax.(022) 864 03 91,
e-mail: fdpa@fdpa.org.pl,
www.fdpa.org.pl
www.facebook.com/Fundacja.FDPA


MASZ PYTANIA?

 

Skontaktuj się
z nami!

 

Sprawdź ofertę dla swojego regionu:
- mazowieckie
- zachodniopomorskie
- małopolskie
- podlaskie
- podkarpackie